Beigli tészta kísérletek - "Összehasonlító elemzés" - Zab vagy nem zab?!
sponsored links
Ezúton szeretném felhívni a figyelmeteket arra, hogy ne feledjétek el, hogy a ZAB mindig csak kompromisszum lehet a paleo-ban! Egyéb pl. paradicsomos kompromisszumokat is csak ritkán tegyetek! Figyeljetek oda a használt zsírokra és kemény sajtokra is! Persze miért ne lehetne néha kompromisszumot kötni?! Csak arra vigyázzatok, hogy mindezt módjával tegyétek. Ha megnézitek az Ihleten a 100% paleo és 100% paleo vagy nem arányát, akkor láthatjátok, hogy pillanatnyilag 255 100%-os recept áll szemben 67 100% vagy nem recepttel, az arány tehát sacc per kábé 4:1-hez.
Az alábbi beigli-tészta variációkat azért teszem fel együtt, hogy lássátok egymás mellett a próbálkozásokat.
Saját 2010.10.30.
Hozzávalók:
1. tészta (piskótaszerû) hozzávalók:
- 6 tojás
- 20 dkg mandulaliszt (ALDI-s õrölt mandula) Lehetne a lisztet szezámmal felezni! (MW) - Egyetértek, csak nem volt itthon:((
- Késhegynyi szódabikarbóna
- Pici só
- Paleolit édesítõ - stevia vagy xukor
Ez a tészta 100% paleo, de piskótaszerû, ezért a legkevésbé hajaz a beiglire!
2. tészta (linzeres jelleg) hozzávalók:
- 6 tojás
- 40 dkg mandulaliszt
- 20 dkg ghee
- Késhegyni szódabikarbóna
- Pici só
- Paleolit édesítõ - stevia vagy xukor
A második tészta mennyiségét eredetileg 2 db tölteni való lapnak szántam, de miután nem volt elég folyós, ezért képtelenség volt két részre osztani (esetleg kókusztejjel lehetne folyóssá tenni?!)
100% paleos tésztának ezt a tésztát tudom leginkább ajánlani. Persze feltétlenül hozzá kell tenni kókusztejet, hogy könnyebben lehessen vele dolgozni.
Zsóka - 2010.11.18.
3. tészta hozzávalói:
- 25 dkg lenmagliszt
- 25 dkg kókuszliszt
- 25 dkg zabkorpa
- 6 db tojás sárgája
- 15-20 dkg nyírfacukor
- 10 dkg ghee
- Meleg víz
- 1 db tojás a dizájnosításhoz ? kenéshez
Ebbõl a tésztából jó kis beigli lesz, de sajnos a zab miatt csak gluténmentes, így nem 100% paleo. A tészta egy kicsit morzsálódik. Hûtés után, másnap már jól vágható!
Saját 2010.11.26.
4. Hozzávalók 3 db fél kg-os beigli tésztájához:
- 25 dkg zabpehelybõl darált zabliszt
- 40 dkg mandulaliszt (õrölt mandula)
- 10 dkg vaj
- 6 db egész tojás
- Késhegynyi szódabikarbóna
- Pici só
- Stevia vagy nyírfacukor ízlés szerint
- 1 tojás elkeverve kevés xukorral a tészta kenéséhez
- Vaníliás xukor a cukrozáshoz
Ennek a tésztának az az elõnye, hogy nagyon könnyû és ropogós tésztát kapunk. Viszont ez csak gluténmentes tészta, és a zab miatt nem 100% paleo.